Boeken • Het Secularisme Instituut

Boeken

De huidige geopolitieke realiteit confronteert ons ten diepste met de vraag: hoe kunnen wij vreedzaam samenleven op een wereldbol die alsmaar kleiner wordt en toch zoveel verschillende culturele, religieuze en levensbeschouwelijke verschillen kent? 

Wie politiek geïnteresseerd is, zal er in dit kader goed aan doen om eens een boek te lezen over het secularisme, de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, of over de verschillende levensbeschouwelijke stromingen zoals de islam, het christendom en het atheïsme. 

Hier vind je enige boeken over deze onderwerpen, die ieder een unieke bijdrage leveren aan het debat. Of het nu om een academische analyse van het secularisme gaat, het onbuigzaam stellen van de vraag hoe we van religie af komen, of juist een openhartig gesprek tussen een ongelovige en een moslim; elk van deze boeken helpt op zijn eigen manier om de puzzel te leggen.

Deze boeken heeft onze redactie dan ook meer dan de moeite waard bevonden en worden van harte aanbevolen.

Paul Cliteur, Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders

Zijn de artikelen 137c en d van het Wetboek van Strafrecht een vehikel van kafkaëske multiculturalisten die tolerantie door Orwelliaans taalgebruik eroderen?

Misschien wel. In zijn boek Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders gaat Paul Cliteur in op de strafzaak Wilders II. Wilders werd toen vervolgd wegens zijn “Minder, minder, minder Marokkanen” uitspraak, of liever vraag.

Paul Cliteur pleit ervoor dat we gaan nadenken over de wenselijkheid van het vervolgen van onwelgevallige meningen. Wat je ook van de toon vindt van Wilders, is het niet zo dat tolerantie precies dát is, dat je accepteert dat er meningen worden geventileerd waar je het niet mee eens bent? Het verbieden van die meningen, dát is intolerantie. Wanneer je meningen gaat verbieden op basis van “intolerantie”, gebruik je de term intolerantie abusievelijk.

Paul Cliteur – The Secular Outlook

The Secular Outlook gaat diep in op wat het secularisme is en waarom we het nodig hebben. De schrijfstijl is academisch en zal je niet teleurstellen als je opzoek bent naar een grondige exposé van de scheiding tussen kerk en staat. Paul Cliteur maakt daarnaast onderscheid tussen moreel en politiek secularisme.

Machteld Zee – Heilige identiteiten, op weg naar een Shariastaat?

Met dit boek heeft Machteld Zee internationaal veel belangstelling gewekt. Heilige Identiteiten is een gepopulariseerde versie van haar academisch onderzoek. Daarvoor ging zij naar Engeland en bezocht daar de zogehete shariaraden, waar paralel aan het Britse rechtssysteem recht wordt gesproken. Een opzienbarend boek.

Floris van den Berg – Hoe komen we van religie af?

Floris van den Berg, o.a. bekend van het E.O. programma ‘Rot op met je religie’ en van zijn geuzennaam “Nederlands meest onvriendelijke atheïst” is in dit boek voorbij de vraag of god bestaat. Hij verkent daarentegen wat de praktische strategieën zijn om tot een wereld zonder religie te komen.

Sam Harris en Maajid Nawaz – Islam and the future of tolerance

Een dialoog over islam en de toekomst van tolerantie. Sam Harris is één van de vier ‘Horsemen of the Apocalypse’ – een zeer bekend atheïst. Maajid Nawaz is een vormalige islamitische extremist met een fascinerende levensloop. Nu bestrijdt hij – als moslim – met zijn denktank Quilliam juist het extremisme binnen de islam. Een fascinerend gesprek, waar scherpe vragen gesteld kunnen worden en geen heilig huisje wordt ontzien. Islam and the Future of Tolerance is dan ook zeer het lezen waard.

Richard Dawkins – The God Delusion

In ‘God als misvatting‘ laat ‘militant atheïst’ Richard Dawkins weinig heel van god en godsdienst. Een goede onderbouwing van het atheïsme is het gevolg.