Is Bitcoin een religie? • Het Secularisme Instituut

Dus, is Bitcoin een religie?

Het korte antwoord is…

 <tromgeroffel>

Nee.

 

Toch is dit geen gekke vraag: 

Bijna iedereen heeft wel een collega die een echte ‘cryptofanaat’ is. Of misschien noem je hem of haar wel een crypto zeloot, een crypto cultist, of nog liever een crypto adept.

Deze persoon, laten we hem maar even ‘Frans’ noemen, grijpt iedere kans aan om je over zijn favoriete cryptocurrency te vertellen. Met grote, uitgezette pupillen vertelt Frans je hoe de blockchain de wereld gaat veranderen, hoe fantastisch de developers wel niet zijn en vooral ook dat je heel erg stom bent – ja écht verschrikkelijk stom – als je niet net als Frans wat cryptocurrencies koopt.

Als je niet beter wist, was die atheïstische collega van een Frans toch echt een Jehova’s getuige!

Het patroon dat elke religie volgt

 

In werkelijkheid volgt bijna elke religie een zelfde patroon: 

  • Er is sprake van een heilig figuur dat de religie heeft opgericht
  • Er zijn volgelingen die actief de religie proberen te verspreiden
  • Er is sprake van een belofte
  • Er ontstaat jargon waarmee het heilige wordt beschreven en groepsidentiteit wordt benadrukt

Laten we nu eens kijken of deze kernelementen van religies ook passen op onze favoriete Bitcoin gekke collega en op de ‘cryptosfeer’ als geheel:

Mythische stichter van Bitcoin

Niet Moses, niet Jezus en niet Mohammed heeft Bitcoin gesticht: het wás Satoshi Nakamoto.

Wie? 

Satoshi Nakamoto.

Wie is dat?

Geen idee. Sterker nog, niemand heeft enig idee wie Satoshi Nakamoto is, was; zijn of waren. 

Satoshi Nakamoto kan een individu zijn of een groep van mensen. Het enige dat we weten is dat Hij het grote brein is achter Bitcoin, de eerste cryptocurrency.

Het verdwijnen van Satoshi heeft Hem een ware cult status gegeven. Er wordt hevig gespeculeerd over wie Hij is en wat Zijn bedoelingen en ideologie precies waren.

Andreas Antonopoulos, een van de grootste, meest eloquente Bitcoin voorvechters, vervatte het treffend:

“The best thing Satoshi Nakamoto ever did, was disappear. The second best thing he ever did, was to create Bitcoin.”

Door Satoshi’s verdwijning is de blockchain technologie een neutrale technologie geworden: de bedenker kan geen imagoschade aanrichten door een verkeerde uitspraak te doen en de technologie is volstrekt apolitiek door het ontbreken van een autoriteit dragende oprichter. Ook was het onbaatzuchtig van Hem om te verdwijnen: in roem was Hij niet geïnteresseerd.

Dit alles heeft Satoshi Nakamoto een bijna heilige status gegeven; en een mysterieuze aura eens te meer.

En net als bij Jesus of Mohammed, kan iedereen precies de persoon in Hem zien als die zij zélf het liefste zien.

De blijde boodschap

Zojuist kwamen we al één van de apostelen van Satoshi Nakamoto tegen: Andreas Antonopoulos. Na de hemelvaart van Satoshi verspreidden zijn apostelen zich over de hele wereld. In kleine achterkamertjes, op straat en in congreszalen spraken Andreas en consorten een steeds groter groeiend publiek toe om het Bitcoin evangelie te verspreiden.

Het Bitcoin evangelie sloeg aan.

Frans zat op een dag in één van deze zaaltjes en besloot wat Bitcoins te kopen. Toen de koers daarop een beetje steeg, zat hij op werk op te scheppen dat hij vandaag weer een stukje rijker geworden was.

‘Waarde collegae, gaat heen en vermenigvuldigt uw Bitcoins!’

En de collegae kochten Bitcoins en de koers steeg.

En Frans was blij.

En zijn collegae waren blij. En de collegae verkondigden daarop de blijde boodschap bij vrienden en familie.

Rijkdom, zelfbeschikking, verlossing van het Satanistische bankwezen en corrupte overheden, dát was de belofte.

En de familie kocht Bitcoin. En de koers steeg verder.

En Satoshi zag dat het goed was.

Cult jargon voor intimi – HODL!

Op een zwarte dag zakte de koers. Veel mensen zagen dat hun posities op de cryptocurrency markt ‘onder water’ kwamen te staan. En zij verdronken als arme ‘bagholders’.

De Wijzen besloten al hun cryptocurrencies te verkopen. Behalve twee munten van elke cryptocurrency op aarde. Die hielden zij stevig vast in hun Exodus wallet.

En Frans werd boos. De Wijzen hadden niet gehodl’d! Zij waren afvalligen van het hodlisme. En daarom zakte de koers verder.

Wat is HODL?

Nou, HODL is de ‘verkeerde’ spelling van ‘hold’ – het vasthouden van je cryptocurrencies zelfs als de koers zakt.

De term is uitermate populair geworden in de cryptocurrency gemeenschap. Je munten niét verkopen als de koers zakt – dan ben je een échte ‘cryptocurrency believer’ en kun je bogen op een gevoel van samenhorigheid met je mede hodlers.

Er ontstond al gauw nog veel meer jargon naast hodl’en in de Bitcoin cult. FOMO, Whales, Bears en Bulls: dát zijn de krachten van goed en kwaad die bepalen of de cryptocurrency gemeenschap ooit samen het beloofde land, het Elysium der o-zo hemelse ‘moon’ zullen bereiken; of dat de koers afstevent op het apocalyptische getal 0.

Of de ‘bullrun’ van eind 2017 het hoogste punt was dat de Toren van Bitcylon zou bereiken, dat weet niemand en veel crypto adepten geloven nog in een wederopstanding van de Bitcoin, maar anderen hebben het geloof daaraan permanent de rug toegekeerd.

Of nu ja..

Totdat de koers weer stijgt: maar zij zullen gestraft worden door een veel hogere prijs te moeten betalen voor hun cryptocurrencies.

Nabeschouwing

Natuurlijk is Bitcoin geen religie. Maar wel is duidelijk dat zekere kenmerken van religieus gedrag zich manifesteren in mensen die ze bezitten. 

Dit is begrijpelijk.

Bij religie staat er veel op het spel: je wereldbeeld, je zielenheil, verlichting.

Bij mensen die (diep) in de cryptocurrencies zitten staat er ook veel op het spel: geld, succes, je zelfbeeld en je ego.

Religies hebben belang bij het werven van nieuwe leden: zowel financieel, als daadwerkelijk iemand een plekje in de hemel gunnen.

Frans heeft belang bij nieuwe investeerders: zowel omdat de koers door de toegenomen vraag stijgt, als dat Frans zijn collegae daadwerkelijk een extra zakcentje gunt.

Het moraal van het verhaal is dat er zowel in crypto als in religie zoiets bestaat als ‘teveel van het goede’. Religie kan mensen helpen, anderen kunnen prima zonder. Cryptocurrencies kunnen een leuke toevoeging zijn aan je investeringsportfolio, anderen houden het liever bij een minder risicovol plan voor de oude dag.

Dan laat ik u, crypto enthousiastelingen en religieuzen graag achter met één laatste gedachte:

Geniet! maar consumeer met mate.

LEES OOK:  Is Google God? De Kerk van Google

Gerelateerde berichten: