Is Google God? De Kerk van Google • Het Secularisme Instituut

Is Google God? ‘De Church of Google’ denkt van wel

 

Heb je weleens de gedachte gehad dat Google best wel veel eigenschappen heeft die traditioneel aan God worden toegeschreven?

Ik in ieder geval wel, en we zijn de enige niet..

Er is zelfs een website opgericht genaamd de ‘Church of Google’, compleet met een eigen Reddit community.

Daar geven ze maar liefst 9 ‘godsbewijzen’ dat Google God is, waaronder de drie bekende eigenschappen van God, namelijk omnipotence, omniscience en omnibenevolence:

 

  • Google is iets dat het dichtste in de buurt komt van een alwetend wezen dat we kennen  
  • Google is bijna overal ter wereld aanwezig, met miljarden websites
  • Google beantwoordt al je gebeden: vraag het Google, en gij zult het krijgen. Vraag Google om je gezondheid te verbeteren, en zij zal je duizenden artikelen daarover geven.
  • ‘Godgle’ is potentieel onsterfelijk: zij bestaat in duizenden servers en mochten deze vernietigd worden, dan zal een nieuwe Google sowieso opstaan.
  • Google is oneindig: Het internet kan oneindig doorgroeien, en Google zal het oneindig indexeren.
  • Google herinnert alles, en als je je gedachten en ideeën uploadt op het internet, zul je na je dood voortleven in het hiernamaals van Google.
  • Google is omnibenevolent: in Google’s bedrijfsfilosofie en gedragscode staat opgenomen ‘Don’t be evil’.
  • Er wordt meer naar Google gezocht dan naar Jesus, Buddha, Christendom en Islam

Inderdaad zijn dit overtuigende argumenten! Alhoewel ‘Don’t be evil’ er ondertussen uit is geschrapt, kan dit misschien juist wel worden gezien als een extra argument dat Google daadwerkelijk God is..

LEES OOK:  Is Bitcoin een religie?

Steeds meer mensen spelen met de gedachte dat Google God is

Zoals wel vaker als je denkt een originele gedachte te hebben, blijkt het dat er al meer mensen over geschreven hebben: zelfs op Nederlandse bodem. Theodor Holman schreef in het Parool dat Google, Facebook, Apple en Amazon onze nieuwe goeroes zijn en ons het goede en het slechte leren en vol zitten met zowel wijsheid als onzin.

‘Je kunt een volgeling van ze worden en aan ze verslaafd raken.’

Maar buiten ons koude kikkerlandje zijn er ook steeds meer belangrijke opiniemakers die met het idee van een ‘Godgle’ spelen: Thomas L. Friedman, ook bekend van zijn prachtige boek over globalisering ‘De Lexus en de olijfboom’, schreef ook in de New York Times genaamd ‘Is Google God’ dat nu we over Wi-Fi (Wireless Fidelity) hebben, deze God overal wireless antwoorden kan geven op onze vragen, net zoals God traditioneel deed.

Algoritmes en de macht van Google

Toch gaat de macht van Google veel verder dan die van de goden die door de wereldreligies wordt aanbeden. Wat de zoekmachine je voor antwoorden aanbiedt via haar algoritmes, beïnvloedt direct je meningen en handelingen.

Zo kun je besluiten iets te kopen dat je niet had gekocht als je Google niet had; of een tikkeltje links of rechts opschuiven in het politieke spectrum op basis van wat de zoekresultaten je voorschotelen.

De vraag die ontstaat is: welke rol speelt Google echt in de ‘bubbelvorming’ die wij waarnemen? Is het zo dat Google louter de echokamer faciliteert die onze verslaving bevredigt steeds maar te horen wat we willen horen? Of heeft Google misschien ook (in toenemende mate) een sturende werking in wat wij willen horen? En is Google daarmee niet de ‘puppetmaster’ die de mens oppermachtig bestiert?

Toch wel een beetje zoals wij God ooit eens zagen.

LEES OOK:  Is Bitcoin een religie?

Gerelateerde berichten: