Hoe jodelen tijdens het grasmaaien je duur kan komen te staan • Het Secularisme Instituut

Het is niet mijn bedoeling om oude koeien uit de sloot te halen, maar dit waargebeurde verhaal uit 2010 is zo bizar dat het op de speld had kunnen staan.

Het zal je maar gebeuren: de ochtend kriekt in de Oostenrijkse bergen, Grieg’s Morgenstimmung speelt; een nat zonnetje smelt langzaam het rijp van de grassprieten op je gazonnetje en jij trekt alvast je dirndl (traditionele Oostenrijkse kleding) aan. Kortom, de perfecte dag om het gras te maaien!

Tijdens het grasmaaien in het idyllische Oostenrijkse landschap voelde de 63-jarige Helmut G. zich zo vrolijk, dat hij spontaan begon te jodelen.

Dat had hij niet moeten doen.

Helmut G. had islamitische buren die net op dat moment die Muezzin hadden ingezet. Dat is de karakteristieke islamitische gebedsoproep die vanaf de minaret wordt ingezet. Ze zagen het gejodel van Helmut als een onsmakelijke persiflage op deze heilige zang. De vrolijke jodelaar werd aangeklaagd én veroordeeld voor ‘kleinering van religieuze symbolen’.

De boete van 800 euro heeft Helmut nooit aangevochten. Hij had geen zin om zich door de (dure) juridische wegen een pad te banen. Hij verklaarde: “Het was niet mijn bedoeling om ze na te doen of te beledigen. Ik begon simpelweg met jodelen omdat ik in zo’n goede bui was.”

Schiet Europa niet een beetje door in het offreren van culturele uitingen, uit naam van een verkeerd tolerantiebegrip?

Oorspronkelijke bron: Der Kronen Zeitung