Onderzoek • Het Secularisme Instituut

Onderzoek

Hier vind je de onderzoeken die wij doen naar het secularisme, in Nederland en in de rest van de wereld. Op dit moment kun je alleen nog maar ons onderzoek naar de verkiezingsprogramma’s vinden van de politieke partijen die meededen aan de verkiezingen op 15 maart 2017. 

Momenteel zijn wij bezig met twee nieuwe onderzoeken: één nationaal en één internationaal. Kom later terug om de resultaten te bekijken.

Onderzoek: Godslasteringswetten wereldwijd

Dát er wereldwijd religieuze gevoeligheden zijn, dat is iedereen wel bekend. Maar wát is precies wáár strafbaar, als het gaat om uitingen over goden, profeten, godsdienst en godsdienstigen? Het Secularisme Instituut besloot om dit uit te zoeken.

Velen van ons herinneren zich nog het voorval van de Nederlander die in Myanmar drie maanden de cel in moest wegens heiligschennis nadat hij de stekker uit een versterker trok in een boeddhistische tempel. Met dit onderzoek hopen wij Nederlanders vóór het maken van een reis bewust te maken van eventuele risico’s. Laat het ook een herinnering zijn aan onze diplomaten dat er wereldwijd nog veel winst te boeken valt op het gebied van mensenrechten.

Godslasteringswetten per land van de wereld

Klik hier

Onderzoek naar de verkiezingsprogramma's 2017

Op 15 maart 2017 was het feest: we konden weer gaan stemmen. Omdat wij het belangrijk vinden dat de kiezer toegang heeft tot objectieve informatie over hoe de politieke partijen aankijken tegen de scheiding tussen kerk en staat, hebben wij alle standpunten verzameld en weergegeven in een overzicht.

Onder andere de Volkskrant en het Humanistisch Verbond besteedden aandacht aan de Seculiere Kieswijzer. Meer dan 2000 mensen hebben er gebruik van gemaakt. Een mooi resultaat voor ons beginnend initiatief.

Ga naar de kieswijzer 2017

Klik hier

Ga naar de boeken

Kijk rond

Ga naar het blog

Kijk rond